Monday, 5 June 2017

9 Amalan Rasulullah SAW Dan Para Sahabat Di Akhir RamadanSyukur ke hadrat Ilahi kerana kita masih lagi diberi peluang untuk merasai dan melalui Ramadan bagi tahun ini. Saban tahun kita lalui Ramadan ini, pernahkah kita ajukan pertanyaan kepada diri, ‘Bagaimanakah Rasulullah SAW dan para sahabat Baginda menjalani ibadah puasa pada zaman dahulu, terutama pada 10 malam terakhir?’
Oleh itu, di sini dikongsikan serba sedikit, antaranya seperti berikut;

#1 – Mandi, Berpakaian Cantik Dan Berwangi-Wangian

Kebiasaannya, apabila ingin bertemu dengan orang tersayang, pasti kita akan bersiap dengan sekemas dan secantik yang boleh, bukan? Begitu juga apabila kita ingin menghadap Allah SWT; kekasih abadi yang Maha Pemurah dan Maha Penyayang.


Sesungguhnya, kebersihan itu juga separuh daripada iman. Berpakaian bersih, kemas dan wangi ketika beribadah bukan sahaja mengikut sunnah Rasulullah SAW tetapi ia turut membantu kita untuk mendapatkan khusyuk dalam solat.

#2 – Beriktikaf Di Masjid

Iktikaf adalah berdiam diri di masjid dengan niat untuk beribadah kepada Allah SWT. Abu Said Al-Khudri meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW pernah beriktikaf pada awal Ramadan, pertengahan Ramadan dan kerap beriktikaf pada 10 hari terakhir bulan Ramadan.

#3 – Mengejutkan Ahli Keluarga Untuk Bangun Beribadah

Menjelang 10 malam terakhir Ramadan, Rasulullah SAW bukan sahaja bangun untuk bersolat sendirian, akan tetapi dikejutkan juga ahli keluarga Baginda yang lain untuk sama-sama menghidupkan malam terakhir tersebut.
Aisyah r.anha berkata;
“Rasulullah SAW ketika memasuki sepuluh hari terakhir (Ramadhan) menghidupkan malam harinya, membangunkan keluarganya dan mengikat pinggangnya.”(Hadis Riwayat Muslim)

#4 – Beruzlah (Tidak Mendekati) Isteri

Kebiasaan bagi Baginda Nabi SAW dan para salafussoleh terdahulu adalah memperbanyakkan ibadah pada akhir Ramadan dan mengasingkan diri daripada mendekati isteri masing-masing. Dalam hadis Bukhari ada menyatakan;
“Apabila masuk sepuluh (hari terakhir bulan Ramadhan) Rasulullah SAW mengikat kainnya, menjauhkan diri dari menggauli isterinya, menghidupkan malamnya dan membangunkan keluarganya.”

#5 – Memperbanyakkan Amal Ibadah Dan Qiamulail Di Masjid Atau Surau

Rasulullah SAW sering mendirikan malam pada bulan Ramadan dengan ibadah qiamulail. Baginda Nabi SAW bersabda yang bermaksud;
“Sesiapa menghidupkan Ramadan dengan keimanan dan pengharapan pahala daripada Allah SWT, maka akan diampunkan segala dosanya yang terdahulu.”(Hadis Riwayat Bukhari)

No comments:

Post a Comment