SHAHALAM
- Jabatan Perikanan Malaysia memaklumkan bahawa dakwaan yang mengatakan ikan
keli mengandungi 10,000 sel kanser adalah tidak benar.
Menerusi
kenyataan yang dikeluarkan oleh Jabatan Perikanan Malaysia melalui laman
sosialnya memaklumkan bahawa tiada sebarang kenyataan sedemikian dilaporkan
menerusi laman web Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).
Selain
itu, tiada sebarang rujukan kertas saintifik atau laporan saintifik mengenai
penentuan bilangan sel kanser dalam ikan keli atau mana-mana ikan dari aspek
keselamatan makanan.
Berhubung
dakwaan yang mengatakan ikan keli diternak dipenuhi dengan steroid dan bahan
kimia lain menggemukkan, Jabatan Perikanan memaklumkan bahawa tiada maklumat yang
diperoleh (buat masa ini) mengenai kajian atau laporan spesifik berhubung
pengesanan hormon dalam makanan rumusan ikan termasuk ikan keli di negara ini.
Menurut
kenyataan berkenaan, ikan keli adalah spesies ikan yang murah dan cepat
membesar, maka tiada keperluan untuk menambah 'hormone' atau 'fattening
chemicals' dalam formulasi makanan ikan keli yang hanya akan menambahkan kos
pengeluaran.
Katanya,
ikan keli yang diberi makan minyak berlebihan boleh menyebabkannya berubah rasa
dan bau.
Dalam
pada itu, ikan keli bukannya merupakan sumber asid lemak omega-3 yang baik
seperti ikan marin malah ia seperti kebanyakan ikan air tawar lain yang
mempunyai lebih banyak asid lemak omega-6 berbanding omega-3.
Difahamkan,
tidak dinafikan pengambilan omega-6 yang tinggi mempunyai risiko seperti yang
dinyatakan seperti di atas. Namun tiada kajian spesifik yang mengaitkan
pengambilan ikan keli dengan penyakit yang disenaraikan
.
WARTAWAN
SINAR HARIAN
31 MEI
2016
No comments:
Post a Comment